top of page

Nieuwsbrief 2

Afscheid nemen is een heftig rouwproces


Afscheid neem je van alles wat je kwijt bent geraakt of kwijt gaat raken. Dus ook je relatie, huis, baan, gezondheid etc. Afscheid en rouw vindt niet alleen plaats bij de dood. Bij een rouwproces ga je door meerdere opeenvolgende fasen. Het begint met ontkenning en wordt opgevolgd door woede, het gevecht aangaan ofwel onderhandelen, verdriet en/of depressie en uiteindelijk de laatste fase: aanvaarding. Natuurlijk kan dit voor iedereen anders zijn want we zijn tenslotte unieke individuen. Ik herken mijzelf persoonlijk volledig in deze fasen bij elk rouwproces dat ik ben aangegaan.

Mijn hondje Tobias is aan zijn laatste levensfase begonnen. Na de eerste schok was er ontkenning, gevolgd door boosheid. Toen kwam er een heel diep verdriet. Uiteindelijk kwam ik in berusting terecht. Hij is 15,5 jaar en hij mag gaan, hoe, waar en wanneer hij maar wil. Mijn taak is om hem zo comfortabel mogelijk te houden. Ik heb met de dierenarts afgesproken dat we hem lijden zullen besparen wanneer zich dat aan zal dienen. Vrijdag dachten we echt dat hij zou gaan, in ieder geval dat weekend. Ik heb vanaf de middag met hem lepeltje-lepeltje op de bank gelegen. Ik voelde dat het goed was en heb hem gezegd dat hij mag gaan. Wat een tranen heeft een mens en wat een verbinding heb ik met dit dier.

Zaterdag bloeide hij op. In tegenstelling tot zijn baasje. Nu hoor je wel vaker over een laatste opleving voor de dood. Ik ervaar de laatste maanden bizar veel fysiek ongemak en hoge pieken met megadiepe dalen qua gevoelens en emoties. Ik weet dat veel mensen hier doorheen gaan. Zeker gevoelige mensen. Mijn waarheid is dat we fysiek en mentaal klaar worden gestoomd voor een nieuwe wereld. Ondanks dat dit mij hoop geeft, ervaar ik ook zwarter dan zwarte stukken. Ik zit weer ten dele in de afkeuring naar mijn lijf, daar schreef ik in de vorige nieuwsbrief al over. Ik wil vaak niet meer leven. Ik zie de zin er niet meer van. Ik wil niet leven in een wereld vol leugens en bedrog. Ik kan mij al helemaal niet vinden in de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Ik ga met een noodgang door de meest heftige emoties. Ik accelereert van nul tot honderd in enkele seconden in boosheid, verdriet, extreme woede, slachtofferrol, onmacht, wantrouwen en angst. Alles komt voorbij. Ik ben soms dagen lamgeslagen om vervolgens krijsend, schreeuwend, huilend als een klein kind, scheldend en tierend door het huis te lopen. Gek genoeg is er binnen in mij ook altijd een plek waar het rustig is. Ik word tot op het bot uitgedaagd. Per 1 juli geen plek meer, geen huis meer, mijn groepen komen tot nu toe niet vol, nagenoeg geen inkomen. Dit zijn basale behoeften en benodigdheden, allemaal gekoppeld aan het eerste chakra. Ik dreig voor de derde keer in mijn leven alles kwijt te raken. Daar heeft mijn ego echt geen trek in. Dat betekent dat bovengenoemde gevoelens en emoties hoogtij vieren. En toch is er dan ook die diepe rust van binnen.

Ik identificeer mij niet meer met mijn lijf, emoties of mijn gevoelens. Ik sta ze toe en adem er doorheen. Regelmatig denk ik dat ik gek ben of op zijn minst aan het worden ben. Gelukkig geloof ik mijn gedachten allang niet meer. Ik verval in oude overlevingspatronen en zet dan eetgestoord gedrag en overmatig sporten in. Hetgeen dat ik meer ben dan dat, observeert, bewaart de rust en zet mij weer met beide benen op de grond. Dat deel heeft vertrouwen en kent geen paniek of angst. Ik schrijf veel en ben dan tot op het bot eerlijk tegen mezelf én deel het vervolgens met een paar mensen die dichtbij mij staan. Dan verandert alles, juist omdat het niet hoeft te veranderen, juist omdat ik er mee kan zijn.
Nu is het tijd om te delen, delen is helen.

Ik weet dat veel mensen momenteel door dit soort heftige processen gaan. Het is mijn hartsverlangen en mijn missie om meer licht en liefde op aarde te brengen. Ik heb van mijn rugzak mijn schatkist gemaakt. Of beter nog, mijn toolbox. Daarom gaan we met Centrum Human Nature beginnen met lichtcirkels, delen is helen dagen en uiteraard de gebruikelijke retraites. Voor de retraite Vrouwen OverLeven 1.0 zijn nog plekken vrij. Omdat ik zo graag (ver-)lichting wil brengen, geef ik een last minute korting van € 300,00. Je betaalt deze keer geen € 795,00, maar € 495,00. Liever kostendekkend werken en de groep door laten gaan, dan afblazen.

We starten op 3 februari met Delen is Helen. Dat is een eendaags seminar. Deze plannen we elke 2 weken in. Vanaf woensdagavond 9 februari starten we tweewekelijks met lichtcirkels. Beide activiteiten zijn laagdrempelig en uiterst betaalbaar. Op naar betere tijden, een nieuwe wereld, verbinding en leven in liefde. Aho

Kijk voor de planning en meer informatie op de website. Aanmelden of vragen? Mail naar info@centrumhumannature.nl

Nieuwsbrief 2: Nieuws
bottom of page